Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

It's Halloween time!

31 Oκτωβρίου...Έφτασε το Halloween!!!!!!!!Μη μου πείτε ότι οι περισσότεροι δεν το έχετε ακούσει ποτέ?Δεν υπάρχει περίπτωση να το πιστέψω...επειδή όμως δεν ξέρετε ακριβώς κάποια πράγματα αποφάσισα να σας τα γράψω εγώ....και πριν αρχίσω θέλω να πω ότι όταν ήμουν μικρή πάντα φτιάχναμε μια κολοκύθα με τα παιδιά της γειτονιάς και πηγαίναμε στα σπίτια να τρομάξουμε τον κόσμο...δεν το λέγαμε Halloween, όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο...
Το Halloween είναι μια ετήσια γιορτή του Δυτικού κόσμου. Θεωρείται ότι η λέξη Halloween  σημαίνει  Παραμονή των Αγίων Πάντων. Πολλοί νομίζουν ότι είναι το ίδιο με τις δικές μας Απόκριες και ότι γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία, δεν είναι όμως έτσι. Δεν γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία με τις δικές μας Απόκριες αλλά στις 31 Οκτωβρίου.Επίσης, το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστικό χαρακτήρα. Θεωρείται από πολλές παραδόσεις ότι αυτή τη μέρα μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι μια μέρα που κυριαρχούν η μαγεία και το υπερφυσικό.
Τη μέρα αυτή κυριαρχούν….τι άλλο?...όλοι το ξέρετε…οι κολοκύθες- φαναράκια!!
Τα γνωστά μας Jack-O-Lantern…!!!!
Σύμφωνα με Ιρλανδικούς μύθους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει το Διάβολο με ένα Σταυρό και αρνήθηκε να τον απελευθερώσει μέχρι να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Ο Τζακ δέχθηκε να τον απελευθερώσει με τον όρο ότι όταν ο Τζακ πέθαινε, ο Διάβολος δεν θα τον άφηνε να μπει στην κόλαση. Πράγματι, ο Διάβολος δεν τον άφησε να μπει και από εκείνη τη μέρα ο Τζακ φτιάχνει φαναράκια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλη τη γη για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά έθιμα του Halloween? Τα περισσότερα είναι γνωστά…
·         Trick or treat: φάρσα ή κέρασμα? Τα παιδιά ντύνονται με αποκριάτικες στολές και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας αυτή τη φράση και ζητάνε να τους δώσουν ζαχαρωτά ή χρήματα. Αν δεν τους δώσουν κέρασμα τα παιδιά θα τους κάνουν κάποια ζαβολιά ή ζημιά στο σπίτι. Για να πάρουν το κέρασμα τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάτι π.χ να τραγουδήσουν κάποιο τραγουδάκι ή να πουν μια τρομακτική ιστορία.
·         Κατασκευή φαναράκια από κολοκύθες:Jack-O-Lanterns
·         Costumes: αποκριάτικες στολές. Τα παιδιά παραδοσιακά φορούν στολές από τέρατα, φαντάσματα, μάγισσες,ξωτικά, σκελετούς, διαβόλους. Με το πέρασμα του χρόνου τώρα πλέον φορούν και στολές διάσημων ανθρώπων, χαρακτήρων ταινιών ή καρτούν και πολλά άλλa.
·         Ducking ή apple bobbing: αυτό είναι ένα πολύ γνωστό παιχνίδι.Τα μήλα επιπλέουν σε μία λεκάνη με νερό και τα παιδιά προσπαθούν να τα πιάσουν και να τα βγάλουν έξω με το δόντια τους μόνο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους.
·         Pin the tail on the donkey: χαρακτηριστικό παιχνίδι των Αμερικάνων που παίζεται σε πολλές εκδηλώσεις τους. Κολλανε στον τοίχο μία εικόνα του γαιδάρου που όμως του λείπει η ουρά. Κάθε παιδί παίρνει μία χάρτινη ουρά και μία καρφίτσα και προσπαθεί να κολλήσει την ουρά στο γάιδαρο  με τα μάτια δεμένα με μαντήλι ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι προσπαθούν με φωνές να τον απομακρύνουν από το γάιδαρο. Κερδίζει όποιος καταφέρει να βάλει την ουρά όσο πιο κοντά γίνεται στο σωστό σημείο.
·         Καθαρισμός μήλου: σύμφωνα με το μύθο την ημέρα του Halloween κάποιος ή κάποια έπρεπε να καθαρίσει τη φλούδα του μήλου χωρίς να κοπεί σε κανένα σημείο, σε μία μόνο λωρίδα και να την πετάξει προς τα πίσω. Όταν έπεφτε η φλούδα θα σχηματιζόταν το αρχικό γράμμα του ατόμου που θα παντρευόταν.
·         Παιχνίδι με τον καθρέφτη:οι ανύπαντρες γυναίκες έπρεπε να κοιτάξουν το βράδυ σε έναν καθρέφτη και θα έβλεπαν το πρόσωπο του ατόμου που θα παντρευόταν. Αν όμως θα έμεναν ανύπαντρες, τότε θα έβλεπαν απλώς ένα κρανίο.
·         Τρομακτικές ιστορίες:είναι πολύ χαρακτηριστικό τα παιδιά και οι μεγάλοι να λένε τέτοιες ιστορίες. Είναι γνωστό ότι πολλές τρομακτικές ταινίες με θέμα το Halloween έχουν γυριστεί και προβάλλονται εκείνες τις μέρες.
·         Διάσημα τρόφιμα: το Halloween συμπίπτει με την καινούρια σοδειά των μήλων, γι’αυτό και τα μήλα είναι χαρακτηριστικά του. Λέγονται candy apples ή  toffee apples και είναι μήλα καλυμμένα με επίστρωση ζάχαρης και και ένα μπαστουνάκι σαν χερούλι. Άλλα τρόφιμα είναι οι κολοκύθες και τα ζαχαρωτά και μάλιστα τα ζαχαρωτά σε σχήματα του Halloween όπως φαντάσματα,μάγισσες και νεκροκεφαλές.
·         Πυροτεχνήματα-fireworks
·         Άναμμα φωτιών-lightning of bonfires
·         Επίσκεψη σε στοιχειωμένα μέρη-visiting haunted attractions
·         Στολισμός των σπιτιών-decorating the houses: τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το πορτοκαλί και το μαύρο.

Σας δίνω κάποιες λέξεις που σχετίζονται με το Halloween και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο θέλετε στην τάξη: να παίξετε κρεμάλα, να κάνετε σταυρόλεξα ή κουίζ.


·         apples  ·         autumn       ·         bats·         black ·         bones ·         boo ·         broom ·         cackle ·         candy
·         cat ·         cauldron ·         costumes ·         creepy ·         doorbell ·         Dracula ·         eerie ·         excitement
·         flashlight ·         Frankenstein ·         frighten ·         games ·         ghosts ·         ghoul ·         goblin ·         graveyard
·         Halloween ·         haunted house ·         hayride ·         hoot ·         howl ·         mask ·         monster ·         moonlight
·         mummy ·         night ·         October ·         orange ·         owl ·         party ·         potion ·         prank ·         pumpkins
·         safety ·         scare ·         shadows ·         skeleton·         skull ·         spell ·         spider ·         spirit ·         spooky
·         sweets ·         treat ·         trick ·         vampire ·         warlock ·         web ·         werewolf ·         wigs ·         witch
·         zombie και Jack-O-Lantern
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω κρυπτόλεξο: 
   Xρήσιμοι σύνδεσμοι για το Halloween

Εγώ πάντως πέρυσι έφτιαξα ένα Jack-O-Lantern φαναράκι για να γιορτάσω το Halloween  με τον ανηψιό μου....δείτε...!!!

 Και βέβαια...ζωγραφική...Προτείνω σε όλους τους εκπαιδευτικούς να γιορτάσετε το Halloween  με τους μικρούς μαθητές σας:στολίστε την τάξη με ζωγραφιές,παίξτε τα παιχνιδάκια που σας έγραψα,κάντε ευχάριστες ασκησούλες,ακούστε τραγουδάκια και στο τέλος κάντε το εξής:στείλε τα παιδάκια στις άλλες τάξεις του σχολείου για να παίξουν trick or treat!!!!Τι πιο υπέροχο!

Σας εύχομαι λοιπόν Ηappy Halloween!!!


Πηγή:Wikipedia,k6Educators.About.com,EnglishRavenΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου