Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Παιχνιδάκια για μικρά παιδιά στην τάξη, pre-junior,A' junior και B' junior.

Λατρεύω τα παιχνιδάκια που παίζουμε μέσα στις τάξεις με τους μικρούς μου μαθητές, της pre-junior, Ajunior και Bjunior. Μπορεί μερικά από αυτά να σας φανούν πολύ απλά,να είστε όμως σίγουροι ότι είναι δοκιμασμένα και οι μαθητές σας θα τα λατρέψουν! Θα επικρατήσει ενθουσιασμός στην τάξη σας και ίσως λίγη  φασαρία όμως αξίζει τον λόπο! Άλλωστε παιδάκια είναι….αξίζουν και λίγο παιχνίδι στην τάξη.
Και βέβαια, μπορούν και οι μαμάδες να παίξουν με τα παιδάκια τους στο σπίτι κάποια από αυτά…είναι πολύ εύκολα!!!! Εντάξει…τώρα που το ξανασκέφτομαι και οι μπαμπάδες μπορούν!!!
Καλή σας διασκέδαση λοιπόν!
1.      Simon says…-o Simon λέει…: και βέβαια όλοι ξέρετε αυτό το παιχνιδάκι. Είναι ωραίο να το παίξετε αφού διδάξετε κάποια ρήματα και την προστακτική. Αρχίζετε πάντα με την πρόταση Simon says…και λέτε στο παιδάκι αυτό που θέλετε να κάνει, να εκτελέσει μια εντολή π.χ. Simon says sit down, Simon says show me blue και Simon says open your books.
2.      Count the claps-μετρήστε τους χτύπους: αφού έχετε διδάξει τους αριθμούς. Χτυπήστε τις παλάμες και καλέστε έναν μαθητή να σας πει τον αριθμό, πόσα χτυπήματα κάνατε. Βάλτε τους μαθητές μετά να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.
3.      Show me something-δείξε μου κάτι: μπορείτε να το παίξετε αφού διδάξετε τα χρώματα ή κάποια σχολικά αντικείμενα. Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω. Πείτε στους μαθητές αυτό που θέλετε να σας δείξουν μέσα στην τάξη π.χ show me something green, show me a pen. Bάλτε μετά τους μαθητές να πουν στους συμμαθητές τους να τους δείξουν κάτι.
4.      Trace the letter-διαγράψτε το γραμματάκι: παίξτε αυτό το παιχνιδάκι αφού διδάξετε τα γράμματα της αλφαβήτου. Σηκώστε στον πίνακα 2 μαθητές ώστε να είναι ορατοί σε όλη την τάξη. Ο ένας μαθητής πρέπει να χαράξει-γράψει με το δάχτυλό του ένα γράμμα στην πλάτη του συμμαθητή του. Καλό είναι να είναι και κεφαλαία και μικρά γραματάκια. Έπειτα το ίδιο κάνει ο άλλος συμμαθητής του. Μπορείτε να χωρίσετε τους μαθητές σε 2 ομάδες και να σηκώνονται κάθε φορά 2 μαθητές από κάθε ομάδα. Όποιος βρίσκει σωστά το γράμμα, παίρνει πόντο η ομάδα του. Επίσης, μπορούν να το παίξουν οι μαθητές όπως κάθονται στα θρανία τους σε ζεύγη.
5.      Chain memory game-παιχνίδι μνήμης “αλυσίδα”: παίξτε αυτό το παιχνίδι αφού διδάξετε κάποια αντικείμενα. Αρχίστε με την πρόταση: In my bag, I ‘ve got a kite. Ο μαθητής πρέπει να επαναλάβει την πρόταση προσθέτοντας ακόμη ένα αντικείμενο π.χ In my bag I ΄ve got a kite and a ball. Ο επόμενος μαθητής συνεχίζει προσθέτοντας ένα ακόμη αντικείμενο,δεν πρέπει όμως να ξεχάσει να επαναλάβει τα προηγούμενα π.χ In my bag, Ive got a kite and a ball and a car. Συνεχίστε μέχρι κάποιος να ξεχάσει τη σειρά και να μην μπορεί να την επαναλάβει. Μετά αρχίστε καινούρια σειρά λέξεων.
6.      Lipreading-διαβάστε τα χείλη μου: αφού έχετε διδάξει το λεξιλόγιο που θέλετε πείτε μια λέξη κουνώντας τα χείλη σας μόνο, χωρίς φωνή. Οι μαθητές πρέπει να μαντέψουν ποια λέξη λέτε.
7.      Whats missing-τι λείπει: αφού έχετε διδάξει λέξεις για σχολικά αντικείμενα συγκεντρώστε κάποια από αυτά μπροστά στο γραφείο σας και μάλιστα σε διαφορετικά χρώματα. Πείτε στους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους. Μετά αφαιρέστε ένα αντικείμενο. Οι μαθητές ανοίγουν τα μάτια και πρέπει να βρουν ποιο αντικείμενο λείπει και το χρώμα του. Μπορείτε να χωρίσετε την τάξη σε 2 ή περισσότερες ομάδες και κάθε φορά να λέει 1 άτομο από την ομάδα του και να κερδίζει πόντους.
8.      Drawing game-παιχνίδι σχεδίασης: αφού έχετε διδάξει λέξεις που θέλετε κάντε το εξής: αρχίστε να σχεδιάζετε στον πίνακα την εικόνα για μια λέξη που θέλετε π.χ αν έχετε διδάξει το χαρταετό αρχίστε να σχεδιάζετε πολύ σιγά όμως ένα χαρταετό. Σχεδιάστε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του, π.χ  λίγο την ουρά του. Σκοπός είναι οι μαθητές να πουν τη λέξη πριν ακόμα σχεδιάσετε ολόκληρο το αντικείμενο. Να είστε σίγουροι ότι θα αρχίσουν να πετάγονται όλοι μαζί από τα θρανία τους και να φωνάζουν τις λέξεις! Μόλις πουν σωστά τη λέξη,ολοκληρώστε το σχέδιο για επαλήθευση. Δε χρειάζεται να γίνετε και ζωγράφοι, κάτι απλό! Και βέβαια όλοι θα θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα σας πουν τη λέξη! Θα γίνει φασαρία στην τάξη αλλά αξίζει τον κόπο,είναι πολύ διασκεδαστικό παιχνιδάκι. Αν θέλετε, μπορούν οι μαθητές σας να σηκώνονται στον πίνακα και να σχεδιάζουν!
9.      Pantomime-παίξτε παντομίμα: εγώ παίζω αυτό το παιχνίδι αφού διδάξω τα πρώτα ρήματα. Ένας μαθητής σηκώνεται όρθιος μπροστά στην τάξη και κάνει παντομίμα για ένα ρήμα. Οι υπόλοιποι πρέπει να το βρουν. Και πάλι μπορείτε να χωρίσετε την τάξη σε ομάδες και να δίνετε βαθμούς.
10.  Who am I-ποιος είμαι: παιχνιδάκι αφού διδάξετε τα ζώα, κάποια επίθετα και τα ρήματα be και have got. Ο κάθε μαθητής επιλέγει να είναι ένα ζωάκι, όποιο θέλει αυτός. Σηκώνεται όρθιος και περιγράφει λοιπόν τον εαυτό του π.χ I am brown. I have got  big four legs. I have got a tail. Who am I? = a lion. Στο τέλος μπορεί να κάνει και τον ήχο του ζώου!
11.  Treasure hunt-κρυμμένος θησαυρός: έχω ανακαλύψει 2 παραλλαγές αυτού του παιχνιδιού το οποίο λατρεύουν οι μαθητές μου. Α) η πρώτη είναι χρησιμοποιώντας τις λέξεις hot και cold. Ένας μαθητής βγαίνει έξω από την τάξη και οι υπόλοιποι κρύβουν ένα αντικείμενο. Όταν ο μαθητής μπαίνει μέσα προσπαθεί να το βρει και οι υπόλοιποι τον καθοδηγούν φωνάζοντας hot/cold. Εσείς βέβαια αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να προφέρουν σωστά τις λέξεις hot/cold. Προσοχή: μην τους αφησετε να το κρύψουν και σε μέρος που είναι αδύνατο να βρεθεί!!! Οι μαθητές σας πάντως αυτό θα επιδιώξουν. Νομίζω πάντως ότι όλοι όταν ήμασταν μικροί το παίζαμε αυτό το παιχνίδι. Νερό ή φωτιά δεν το λέγαμε? Β) η άλλη παραλλαγή είναι με σημειώματα και είναι ωραίο για να κάνετε επανάληψη στις προθέσεις τόπου που έχετε διδάξει: in, on, under, behind, in front of. O μαθητής βγαίνει έξω πάλι κι εσείς κρύβετε πάλι ένα αντικείμενο. Αυτή τη φορά όμως τον καθοδηγείτε με σημειωματάκια π.χ  ένα σημείωμα με μια ζωγραφιά με σκουπιδοτενεκέ και τη λέξη under ή σημείωμα με τη λέξη bookcase και τη λέξη behind. Ίσως θα χρειαστεί να βρει όλα τα σημειωματάκια για να βρει το θησαυρό. Ετοιμάστε μερικά τέτοια σημειωματάκια και παίξτε το παιχνίδι. Μπορείτε να βγείτε έξω στην αυλή και μπορείτε να χωρίσετε την τάξη σε ομάδες.
12.  The blindfolded game-“τυφλόμυγα”: δέστε σε κάποιον μαθητή τα μάτια. Δώστε του ένα αντικείμενο να αναγνωρίσει ποιο είναι. Φυσικά πρέπει να πει τη λέξη στα αγγλικά! Μπορείτε να το παίξετε σε ομάδες με πόντους.
13.  Chinese whispers-“σπασμένο τηλέφωνο”: βάλτε τους μαθητές να καθήσουν σε κύκλο. Πρέπει να μεταφέρουν τη λέξη σιγά σιγά στο αυτί του επόμενου. Να περιμένετε πάντως με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα! Μερικές φορές είναι πολύ αστείο το πώς καταλήγει η λέξη που είπατε!
14.  Guessing game-μαντέψτε: πείτε στους μαθητές ότι έχετε βάλει στο μυαλό σας ένα αντικείμενο ή ένα ζώο, ένα άτομο στην τάξη ή οτιδήποτε θέλετε να διδάξετε. Πρέπει να σας κάνουν ερωτήσεις να βρουν ποιο είναι π.χ Is it blue? Is it big? Is he tall? Κλπ.
15.  Hangman-κρεμάλα: τι ποιο απλό και διασκεδαστικό. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι άλλο! Μπορείτε να το παίξετε όλη η τάξη μαζί ή σε ομάδες ή σε ζευγάρια.
16.  Musical statues-αγαλματάκια ακούνητα: όλοι το παίζαμε μικροί αυτό το παιχνίδι! Είναι ωραίο παιχνιδάκι αφού έχετε διδάξει τα ρήματα. Βάλτε ένα τραγουδάκι να παίζει, πείτε στους μαθητές ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι που θα τους πείτε κι όταν πατήσετε το κουμπί να σταματήσει η μουσική θα πρέπει κι αυτοί να μείνουν ακούνητοι π.χ Swim! Go! Αρχίζουν λοιπόν να κάνουν ότι κολυμπάνε και μόλις σταματήσετε τη μουσική είναι όλοι ακούνητοι! Πειράξτε και κανέναν με αστεία να δείτε αν θα γελάσει!

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές σε όλα αυτά τα παιχνίδια,να τα παίξετε όπως νομίζετε εσείς ότι είναι καλύτερο και να χωρίσετε τους μαθητές σε ζευγάρια ή σε ομάδες.
Και να θυμάστε ότι εφόσον πρόκειται για παιχνίδια οι μαθητές δεν θέλουν μόνο να διασκεδάσουν…θέλουν να κερδίσουν επίσης. Μην ξεχνάτε να ρυθμίζετε από πριν πώς θα δίνονται οι πόντοι και να είστε δίκαιοι…Είμαι σίγουρη ότι οι μαθητές σας θα ενθουσιαστούν,όπως βέβαια και οι δικοί μου!

Και βέβαια,αν καταλάβετε ότι οι μικροί σας  μαθητές έχουν ενθουσιαστεί πολύ με τα παιχνιδάκια και αρχίζει να υπάρχει μεγάλη φασαρία στην τάξη μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι Sleeping Lions (Τα Λιοντάρια που Κοιμούνται). Πείτε στους μαθητές να κλείσουν τα μάτια,να ξαπλώσουν με τα χέρια τους πάνω στο θρανίο και να παριστάνουν τα λιονταράκια που κοιμούνται. Αυτό θα διαρκέσει 2-3 λεπτά. Το λιονταράκι που θα μιλήσει θα χάσει.

 

2 σχόλια: